Viata publica, viata privata

16 ian.


Viata publica e tot  ce  apartine spatiului public. Aceasta inseamna ca orice manifestare de tip politic, social, cultural care are un impact in viata sociala  tine de sfera publica.

Daca in epoca medievala, viata publica era extrem de restransa, manifestandu-se doar la prezenta autoritatii legale, epoca moderna  s-a imbogatit foarte mult prin foarte multe manifestari  sociale, culturale.

In epoca contemporana viata publica se suprapune peste viata private, fiind foarte greu de delimitat ce reprezinta viata publica sau viata private.

Toate institutiile statului  inseamna viata publica, iar functionarii sunt persone publice , a caror activitate face obiectul de observatie al opiniei publice. De aceea  li se cere o anumita conduita.

Viata publica s-a extins de la institutiile statului  si in alte domenii precum sportul, teatrul, cinematograful. Chiar daca  aceastea au de cele mai multe ori un statut privat.

Vedetele au o viata publica si tot ceea ce fac ele se regaseste in paginile jurnalelor.

Viata culturala  necesita si ea o asemenea conduita. Ca si actorii si profesorii , cu personalul unei scoli  se supun unei astfel de conduite.

Cel mai important aspect al vietii publice si cel mai mediatizat este omul politic. El este important pt viata politica pentru ca este modelul politic de comportament, reprezentantul unei natiuni, care l-a ales  si astepta de la acesta un comportament ireprosabil. Reprezinta optiunea politica in care cetatenii investec sperante si ideologia sociala care a iesit victorioasa dintr-o concurenta politica. Pe langa codul moral, are si un cod de etica politica.

Viata sa publica trebuie sa fie cunoscuta pana in cele mai mici detalii, incepand de la CV, trebuie sa prezinte viata sa morala, situatia materiala la intrarea in functie  si la incheierea mandatului.

Viata privata este viata noastra intima la care fiecare persoana are dreptul.

 

Lasă un comentariu